Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια του έργου ENHAGA

ENHAGA GAME

Περισσότερα από 100 άτομα συμμετείχαν στα επιμορφωτικά σεμινάρια επαγγελματιών και στελεχών πρώτης γραμμής που διοργάνωσαν η Symplexis με τη συνεργασία του KEAN – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου ENHAGA “Τερματίζοντας τη σεξουαλική παρενόχληση στα video games”.

Στα διήμερα σεμινάρια που έλαβαν χώρα διαδικτυακά στις 9 & 10 Μαρτίου και στις 15 & 16 Μαρτίου 2022, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, επαγγελματίες και στελέχη φορέων και υπηρεσιών προώθησης της έμφυλης ισότητας και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και, γενικά, έμφυλης βίας στα μαζικά διαδικτυακά παιχνίδια, να κατανοήσουν το προφίλ των δραστών, να ενημερωθούν για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να πληροφορηθούν σχετικά τις δυνατότητες αναφοράς  ή/και καταγγελίας  τέτοιων περιστατικών.

O εισηγητής Θανάσης Θεοφιλόπουλος, κοινωνιολόγος, ερευνητής του έργου «ENHAGA» (ΑΜΚΕ Σύμπλεξις), παρουσίασε τα πορίσματα της έρευνας που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του έργου σχετικά με τις επιπτώσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης, τις μορφές διαδικτυακής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, τις σεξιστικές συμπεριφορές που παρατηρούνται από παίκτη σε παίκτη/-ια, καθώς και τους παράγοντες ενίσχυσης τέτοιων συμπεριφορών.

 Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στην αναγνώριση σεξιστικών συμπεριφορών και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Οι εισηγήτριες Φένια Πιστοφίδου και Ράινα Μελισσηνού, εκπαιδεύτριες ενηλίκων και υπεύθυνες του έργου ENHAGA (ΚΕΑΝ), μίλησαν για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης σε τέτοια περιστατικά, την υποστήριξη θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και έμφυλης βίας, καθώς και τις δυνατότητες πρόληψης τέτοιων φαινομένων με τη συνεργασία διαφορετικών φορέων και συνεργασιών.

Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν και την ευκαιρία να περιηγηθούν στο ψηφιακό κόσμο του παιχνιδιού του ENHAGA* και να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις και δράσεις των ηρώων.

*Σύντομα το παιχνίδι θα είναι διαθέσιμο και στα Ελληνικά.