H Ελληνική Αστυνομία, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.A.) και η Σύμπλεξις σας προσκαλούν στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού έργου DISMANTLE με θέμα την αντιμετώπιση των διακρίσεων, του ρατσισμού, και της μισαλλοδοξίας από την αστυνομία, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, στις εγκαταστάσεις του ΚΕ.ΜΕ.Α. (Λεωφ. Μεσογείων 96, Αθήνα, ΤΚ 11527), μεταξύ 14.00 – 17.00.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι στόχοι και τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου DISMANTLE σχετικά με την ανταπόκριση της αστυνομίας απέναντι στις διακρίσεις, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, τη ΛΟΑΤΚΙ-φοβία και όλες τις μορφές μισαλλοδοξίας και προκατάληψης, ενώ θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν τις δράσεις του έργου σε τομείς όπως:
- η ανάπτυξη πολιτικών κατά των διακρίσεων όσον αφορά στην αλληλεπίδραση της αστυνομίας με μέλη ευάλωτων ομάδων που αντιμετωπίζουν πολλαπλές μορφές διακρίσεων,
- η αναδιαμόρφωση των εργαλείων και μηχανισμών αναφοράς ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε:
- Αστυνομικό προσωπικό και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου και αρμόδιων αρχών
- Εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και φορέων που εργάζονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας.
Εγγραφές
Για την εγγραφή σας στην εκδήλωση, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής ή στείλετε email στο koufouli.a@symplexis.eu
Πρόγραμμα
To πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα είναι σύντομα διαθέσιμο.
Λίγα λόγια για το έργο
Το “DISMANTLE–Ενίσχυση της αστυνομικής ανταπόκρισης απέναντι στις διακρίσεις, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία” είναι ένα διετές έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολίτες, Iσότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (CERV) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύσει στη βελτίωση της ανταπόκριση της αστυνομίας στις (διατομεακές) διακρίσεις, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, τη ΛΟΑΤΚΙ-φοβία και όλες τις μορφές μισαλλοδοξίας και προκατάληψης στις χώρες-εταίρους του έργου (στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο).
Ανάμεσα στις βασικές δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου είναι επιμορφωτικές δράσεις για τουλάχιστον 1.760 αστυνομικούς στις τέσσερις χώρες, η ανάπτυξη και υιοθέτηση πολιτικών κατά των διακρίσεων όσον αφορά στις αλληλεπιδράσεις της αστυνομίας με μέλη ευάλωτων ομάδων, και η (ανα)διαμόρφωση των εργαλείων και μηχανισμών αναφοράς ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους των αστυνομικών δυνάμεων σε κάθε χώρα.
Αποτελεί κοινή προσπάθεια 8 εταίρων από 4 κράτη μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ερευνητικών ιδρυμάτων και ΜΚΟ. Το έργο συντονίζεται από το Τμήμα Αστυνόμευσης του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Βαυαρίας (HfoeD). Η κοινοπραξία περιλαμβάνει επίσης την Ελληνική Αστυνομία, το ΚΕ.ΜΕ.Α. και τη Σύμπλεξις από την Ελλάδα, την Τοπική Αστυνομία του Δήμου de La Vall d’ Uixó και το Αστυνομικό Τμήμα του Δήμου της Murcia από την Ισπανία, την Αστυνομία Κύπρου και το Center for Social Innovation – CSI από την Κύπρο.