Κοινό Δελτίο Τύπου BRING-IN: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η κατάρτιση επαγγελματιών σε θέματα ίντερσεξ

Η ΑΜΚΕ «Σύμπλεξις», εταίρος του έργου «Ανάπτυξη επαγγελματικών ικανοτήτων για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ίντερσεξ ατόμων και για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών αυτών (BRING-IN)» (881824 — Bring-In — REC-AG-2019 / REC-RDIS-DISC-AG-2019) το οποίο συντονίζεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο «ΜΕΘΕΞΗ», Τμήμα Κοινωνιολογίας) διοργάνωσε – με απόλυτη επιτυχία – από τις 11 έως και τις 14 Ιανουαρίου 2022, τρία (03) εργαστήρια επιμόρφωσης επαγγελματιών που εργάζονται στο πεδίο, πάνω σε θέματα ίντερσεξ.

Τα εργαστήρια βασίστηκαν σε εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου, έπειτα από έρευνα διάγνωσης εκπαιδευτικών αναγκών στις χώρες υλοποίησης του έργου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο). Την επιμόρφωση των επαγγελματιών ανέλαβαν να υλοποιήσουν – έπειτα από ομόφωνη απόφαση των εταίρων του έργου «BRING-IN» στην Ελλάδα και σε αναγνώριση της υψηλής εξειδίκευσης και εμπειρίας τους – η κ. Άννα Απέργη-Κωνσταντινίδη, Διευθύντρια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών, ίντερσεξ και γενικότερα ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και η κ. Πάρβη Πάλμου, MA, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Υπεύθυνη Υγείας Τρανς και Intersex Οικογένειων, Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). Τους/τις συμμετέχοντες-ουσες καλωσόρισαν η κ. Κέλλυ Μπιμπίρη εκ μέρους της διοργανώτριας ΑΜΚΕ «Σύμπλεξις» και ο κ. Θανάσης Θεοφιλόπουλος εκ μέρους του Εργαστηρίου «ΜΕΘΕΞΗ» του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Σε όλους-ες τους/τις συμμετέχοντες-ουσες μοιράστηκε εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις συμμετοχής.

Η συμμετοχή επαγγελματιών από ολόκληρη την Ελλάδα ήταν μαζική: συνολικά συμμετείχαν πάνω από 170 άτομα από ποικίλους φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες όπως ενδεικτικά δομές του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ (συμβουλευτικά κέντρα γυναικών και ξενώνες φιλοξενίας επιζωσών έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Emantes, PRAKSIS, Solidarity Now, Υπηρεσία Ασύλου, ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής & Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ) Αθήνας κα. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα ενεργής και οι εκπαιδεύτριες μοιράστηκαν με τους/τις εκπαιδευόμενους-ες την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους, ανταποκρινόμενες σε πληθώρα διευκρινιστικών ερωτημάτων. Τα παραπάνω καταδεικνύουν τόσο την εμπιστοσύνη και εκτίμηση των επαγγελματιών στους τρεις εμπλεκόμενους φορείς (Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΑΜΚΕ Σύμπλεξις, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών), όσο και την μεγάλη ανάγκη και το υψηλό ενδιαφέρον για κατάρτιση υψηλού επιστημονικού επιπέδου σε θέματα ίντερσεξ: πρόκειται για μια από τις πρώτες – αν όχι η πρώτη – δράση κατάρτισης επαγγελματιών σε θέματα ίντερσεξ που υλοποιήθηκε ποτέ στη χώρα.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην κ. Κέλλυ Μπιμπίρη και στον κ. Γιώργο Παπαστεφάνου (ΑΜΚΕ «Σύμπλεξις») για την άψογη διοργάνωση των εργαστηρίων, στις εκπαιδεύτριες μας κ. Άννα Απέργη-Κωνσταντινίδη και κ. Πάρβη Πάλμου για την εξαιρετική συνεργασία και την – αναμενόμενα – πλήρη ανταπόκρισή τους σε μια εκπαιδευτική δράση πολύ υψηλών απαιτήσεων, σε όλους τους φορείς και οργανισμούς – όπως ενδεικτικά, τη ΓΓΔΟΠΙΦ και τις Επιτροπές Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – για την προβολή και προώθηση της εκπαιδευτικής δράσης και, πάνω από όλους-ες-α, τους/τις συμμετέχοντες-ουσες για την μαζική, ενεργή συμμετοχή και εμπιστοσύνη τους.